Behandelingen bij Implantologie Drenthe
De behandelingen
Wanneer u een behandeling nodig heeft voor de reparatie van uw gebit, door bijvoorbeeld kiezen/tanden die zijn getrokken of een loszittend kunstgebit, is het fijn om te weten wat u precies staat te wachten. Wat gaat de tandarts of tandtechnicus doen, hoe vaak kom ik terug en hoeveel tijd kost het om te komen tot het punt waarop ik weer zorgeloos kan zijn over mijn gebit?
De tijdsduur van het behandelplan
De exacte duur van de behandelingen en bijbehorende hersteltijden zijn afhankelijk van uw eigen situatie. Van het eerste consult tot en met de plaatsing van de kroon/brug of prothese bent u minimaal 2 maanden en maximaal 12 maanden onder behandeling, waarbij eventueel tussenstappen worden uitgevoerd.
Belangrijke informatie over uw eerste afspraak
Wij vragen u het volgende mee te nemen naar de consultafspraak:
-
Recent medicatieoverzicht
Als u medicijnen gebruikt, vragen wij u een recent medicatieoverzicht mee te nemen. U kunt deze opvragen bij uw apotheek. Een recent medicatieoverzicht is belangrijk, zodat mogelijke effecten op de implantaatbehandeling beoordeeld kunnen worden. Indien nodig vindt hierover overleg met uw huisarts of specialist plaats.
- Verzekeringsgegevens en een geldig legitimatiebewijs
Indien u nog niet bij ons in de praktijk bent ingeschreven, willen we u vriendelijk vragen om uw verzekeringsgegevens en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
- Aanvullende gegevens
Zijn er bij een andere tandartspraktijk recente relevante gegevens van u, zoals een overzichtsfoto of informatie over recent uitgevoerde behandelingen? Dan ontvangen wij deze bij voorkeur op het e-mailadres van de praktijk. Is dit niet mogelijk, dan graag meenemen tijdens het consult. Dit voorkomt onnodige kosten en röntgenopnames. Lees meer over patiëntveiligheid.
LET OP
Wanneer u bloedverdunners, antidepressiva of medicijnen tegen osteoporose (botontkalking) slikt, dan dient u dit tijdens het gesprek duidelijk aan de tandarts-implantoloog kenbaar te maken. Zo kunnen mogelijke effecten op de implantaatbehandeling worden beoordeeld.
Soms is het nodig om bijvoorbeeld tijdelijk het gebruik van bloedverdunners te staken. Ook kijken we of er sprake is van (medische) omstandigheden die de kans van slagen van een behandeling met implantaten negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan zware diabetes, bestraling in hoofd/hals gebied of jarenlang roken. Tenslotte kijken we of u een recept voor een antibioticum nodig heeft.
Het eerste consult bij Implantologie Drenthe
Tijdens het eerste consult voor uw behandeling, nemen we de verwijsbrief of uw zorgvraag/wens door. We stellen vragen over de klachten en wensen, het verwachtingspatroon en de algemene gezondheid. Dit zijn vragen die van belang zijn om te komen tot een goede diagnose en het behandelplan dat aansluit bij uw wensen.
We kijken dan of het probleem van uw gebitssituatie met implantologie te verhelpen is. Dit eerste consult bestaat uit een aantal vaste onderdelen die we graag verder toelichten.
Welke behandeling is geschikt voor mij?
Het consult kan gaan over het loszittende kunstgebit of die ontbrekende kies waar u graag een ‘vaste’ oplossing voor wilt, zoals een implantaat met daarop een kroon. Soms ontbreken er meerdere kiezen op een rij en draagt u daar nu een gedeeltelijke plaatprothese of frameprothese voor en wilt u een vaste oplossing. Dan spreken we over een brug op implantaten.
- De duur van het onderzoek is tussen de 20 en 30 minuten. Daarbij doorlopen we een aantal stappen die we hierna verder toelichten.
- Kijk voor de kosten van het implantologieconsult op de pagina met tarieven.
1. Klinisch onderzoek
Het beoordelen van de algehele mond- en gebitssituatie om te kijken of het plaatsen van één of meerdere implantaten mogelijk is.
- Is er voldoende botbreedte en bothoogte?
- Is de conditie van het tandvlees gezond?
- Hoe is de mondhygiëne?
Soms moeten er eerst andere voorbehandelingen plaatsvinden alvorens er kan worden geïmplanteerd.
Alternatieven voor een behandeling met implantaten kunnen zijn: een brug of gedeeltelijke (frame) prothese op of aan natuurlijke elementen of geen behandeling. Ik bespreek graag met u welke specifieke alternatieven er in uw situatie mogelijk zijn, zodat u een goede keuze kunt maken.
2. Röntgenonderzoek
In verband met het maken van de overzichtsfoto of een kleine röntgenfoto tijdens het consult, verzoeken wij u om uw sieraden in het hoofd/halsgebied thuis te laten. Met name piercings, oorbellen en halskettingen verstoren het beeld. Op reguliere röntgenfoto’s kunnen we meestal de botsituatie voldoende beoordelen.
- Wanneer er meer inzicht nodig is om een juist behandelplan op te stellen, kan er worden gekozen voor het maken van een meerdimensionale foto en het maken van een proefopstelling. Dit wordt altijd vooraf met u besproken.
Hieronder tonen we twee gangbare typen röntgenfoto’s als voorbeelden in een patiëntencasus die ik flink wat jaren heb gevolgd.
- De OPT (Orthopantomogram) ofwel: overzichts(panorama)foto van de kaken, kaakgewrichten en alle tanden en kiezen. Deze geeft goed inzicht over de ligging van bepaalde belangrijke zenuwbanen en bijholten. Hij is minder gedetailleerd op tandniveau. Doorgaans worden twee foto’s gemaakt in een behandeltraject. De foto wordt gemaakt in een aparte kamer waarbij u staat en het apparaat om u heen draait.
- De solo opname ofwel de intra-orale röntgenfoto. Zeer goed detail, lage stralingsdosis en lage kosten zijn de voordelen. Waarbij het van belang is meer omliggende structuren te kunnen zien, moet wel een OPT worden gemaakt als aanvulling.
Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.
3. De planning voor uw behandelingen
Nadat u tijdens het eerste consult goed geïnformeerd bent, kijken we samen naar de planning van uw behandeling. Afhankelijk van de complexiteit van de behandeling kan nog een extra consultafspraak nodig zijn om het onderzoek en de voorbereiding af te ronden. We stellen naar aanleiding van uw wensen een behandelplan op. Zodra u hiermee akkoord bent, zal de behandeling worden ingepland.
4. Boorsjabloon en fotodocumentatie
Voorafgaand aan de chirurgische ingreep worden in sommige gevallen (digitale) gebitsmodellen gemaakt t.b.v. een ‘boorsjabloon’. Dit is een hulpmiddel om de richting van het implantaat of de implantaten te bepalen voor een betere uitkomst. Ook maken we bij behandelingen in de esthetische regio (de voortanden) lichtfoto’s (dia’s) van de beginsituatie om voor en na te vergelijken.
5. Kostenbegroting en vergoedingsberekening
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt elk jaar de tarieven voor tandheelkundige zorg. De totale kosten van uw behandeling zijn sterk afhankelijk van de complexiteit. U ontvangt voorafgaand aan de behandeling een begroting (tijdens het eerste consult).
In het algemeen worden de kosten voor een implantaat ten behoeve van een kroon of brug niet vergoed uit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn een ernstig ongeval of trauma. Maar dan moet er wel een ongevallenverzekering afgesloten zijn.
Wel kunt u een vergoeding krijgen uit een eventueel door u afgesloten aanvullende tandartsverzekering (tot een maximumbedrag per jaar). Meer over tarieven en vergoedingen vindt u de pagina Tarieven.
Wilt u meer informatie?
Bekijk ook eens onderstaande pagina's. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.